FAQ

1. Application
2. Plane tickets
3. Clothing
4. Accommodation
5. Food
6. Stipend
7. First days
8. Transport
9. Expenses
10. Other

1. Application

What are the fees for doing the elective rotation?

The rotation itself is completely free. However students will be required to cover mailing expenses and visa fees (F-1) during the application process. Additionally expect accommodation, transport and other living expenses while doing the rotation.

When should I apply?

Start planning your rotation well in advance. Apply at least 5-6 months in advance in order to have a higher chance to get a free spot as we operate on a first come, first served principle. You also need to have enough time to gather and send all the required documents. New rotation placements are opened every month for the next year.

Who is this rotation for?

Briefly: All medical students in the final tree years of their studies.

Motivated individuals that want to familiarise themselves with medical practice in the USA and with the best technology in the field of cardiovascular medicine and cardiology. As the rotation requires significant time and financial investment make sure you take all the factors into account before applying.

Can I change the month of my rotation once I have already applied?

Unfortunately not. Once you have received a confirmation email changes are no longer possible. You must attend the rotation on the selected dates. Cancellations are possible at least 5 months in advance so we can enable another student to apply. Students that make the cancellation later will not be able to attend this elective rotation in the future.

2. Plane tickets

When should I buy the plane tickets?

We recommend you don’t wait until the last moment to buy the tickets but also don’t buy them before your placement is confirmed. Make sure you send all the required documents at least 3 months before your planned rotation as otherwise we cannot guarantee that you will receive all the necessary paperwork for your visa in time.

When making your travel arrangements also keep in mind that the visa you will receive (F-1) is valid only 28 days before the start of your rotation and you can not enter the States before that. Read all current information on their website. In case you enter the country before your rotation with another visa (eg. tourist visa), you need to exit and reenter the country to activate your student visa (that is mandatory in order to do your rotation). Because of that and all the possible complications with receiving the appropriate documentation travelling to the USA before the rotation is therefore not advised.

How should I plan my arrival/departure?

Rotations start on the firs day of the month and end on the last. Arrive to Houston a few days in advance in order to deal with all the administration, receive orientation classes and get used to living in Houston. Plan your departure for after the rotation has finished.

3. Clothing

Kako je z delovnimi oblačili? Potrebujem plašč?

Delo v bolnišnici poteka v uniformah (scrubs), ki jih dobite tam. Delovnih oblačil ni potrebno lastnoročno umivati, saj se jih dnevno menjava v bolnišnici. Če imate prostor v prtljagi, priporočamo, da vzamete s seboj beli plašč za delo izven operacijske dvorane. Stetoskop je tudi dobrodošel.

Priporočamo udobna obuvala (npr. superge), saj so delovni dnevi dolgi in včasih lahko za operacijsko mizo stojite ves dan ali celo pozno v noč.

Kaj pa izven bolnišnice?

Za posebne dogodke, na katere ste lahko vabljeni, je priporočeno imeti s seboj t.i. business attire, ni pa obvezno.

Pri izboru drugih oblačil priporočamo, da se odločate glede na trenutne vremenske razmere pred prihodom, saj temperature nihajo od 5°C pozimi do 45°C poleti.

4. Accommodation

Another option is the apartment that Eva Pongratz is leasing for the students again this year. The apartment holds up to 3 students. The price is $1,200 for the month. So if we have 3 students in there, it will be $400 per month. For two students of course $600. The apartment is very private, nice and modern and equipped with all your needs (dishes, towels, sheets, etc). It has a nice patio, pool and laundry facility on the property  and is in a good area as well (Kirby and Holcombe).  The bus line is very close to the house and you can almost see Memorial Hermann from there (that’s how close it is). Contact Ms. Pongratz for more info if you are interested in staying there.

5. Food

V bolnišnici je na voljo menza z dnevno sveže pripravljenimi jedmi, žarom, solatnim barom, prigrizki, kafeterijo. V sosednjih bolnišnicah so tudi podobne menze s podobno ponudbo. V bolnišnici st. Lukes je na voljo tudi McDonald’s v ulici z bolnišnico pa še druge manjše kafeterije in lokali s hitro prehrano (subway, Starbucks, suši, mehiška, solatni bari) cca 15usd dnevno za prehrano.

6. Stipend

Slovenski študenti lahko za študijske obiske v tujini dobijo štipendijo od Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije. Vsako leto okrog novembra se razpiše Javni razpis štipendij za študijske obiske slovenskih dijakov in študentov v tujini, preko katerega ste upravičeni do 500 EUR kompenzacije za potne stroške ter 70 EUR za vsak dopolnjen teden bivanja v tujini. Tako si lahko v večji meri pokrijete stroške rotacije.

Priporočamo, da pazljivo preberete razpisno dokumentacijo. Priložiti je potrebno opis programa, ki je na voljo tukaj. Prav tako potrebujete s strani fakultete potrdilo, da se opravljena rotacija priznava ali (a) kot pripis k diplomi ali (b) kot opravljena praksa dela študijskega procesa.

Po končani rotaciji obvezno pošljite, v roku enega meseca,  poročilo izmenjave v obrazcu, ki je na povezavi pod – poročilo o udeležbi.

Potrdilo v Ljubljani izda pristojna katedra.

7. First days

Kaj lahko pričakujem na dan prihoda?

Predhodno boste dobili potrditveni e-mail in navodila kdaj se morate  zglasiti v pisarni Jamie Munsinger na UTHSC Medical School, ki vas pošlje naprej po ID badge in v International Office za check-in. To je običajno en delovni dan pred prvim v mesecu.Nato je potrebno urediti še flu shot, v kolikor ga niste v Sloveniji, aktivirati ID badge, opraviti orientacijo po operacijskih. Tam vam bodo razkazali tudi omarice, kako jemati delovna oblačila in kako si kirurško umivati roke.

Nekaj dni po tem, ko opravite vse administrativne zadeve, boste po e-pošti dobili še navodila za Patient Records Training, ki ga morate opraviti v sedmih dneh od prejetja e-pošte, da lahko delate na oddelku.

8. Transport

Imam kot študent kakšne ugodne možnosti za prevoz?

Transport je v Houstonu težavna zadeva, saj gre za velike razdalje, ki jih vsi domačini prebrodijo z velikimi osebnimi avtomobili.

Na voljo je metro sistem, ki sestoji iz ene metro proge in avtobusnih linij. Za ugodnejšo vožnjo z metrojem si je pametno priskrbeti Metro Q-Card, ki vam omogoča vožnje za 60c. Študenti lahko dobijo kartico zastonj s študentskim potrdilom iz pisarne UT Health (Jamie Munsinger).

Druge možnosti so še rent-a-car, ki ga priporočamo za vikend izlete in je ugoden. Seveda ima Houston tudi Yellow Cab taksije, ki pa žal ne čakajo povsod, kar lahko kdaj zakomplicira zadeve z naročanjem. V zimskih mesecih je dobra naložba kakšno preprostejše kolo iz Walmarta, zlasti če ostajate za dva meseca. Nekateri moteli (npr. America’s Best Value Inn) ponujajo zastonj shuttle prevoz do TMC in nazaj vsako uro.

Kljub vsemu se pripravite na večje dnevne odmerke hoje.

9. Expenses

Koliko denarja naj imam s sabo?

Mesečni stroški:

Bivanje: 500 – 850$
Transport: 15$ za metro, cene taksijev za krajše razdalje se gibljejo okoli 10usd, z letališča je priporočeno vzeti Blue shuttle cca 20 USD, taksi od letališča do nastanitev je cca 70 USD
Hrana: 450$
Ostalo po želji: izleti, košarkaše tekme, koncerti, nakupovanje,itd.

Visa: cca. 300eur
UPS: cca. 40-50eur

*priporočamo nekaj rezerve

Gotovina ali kreditna/debitna kartica?

Priporočamo, da s seboj prinesete tako kreditno kartico kot tudi gotovino. Dvigovanje denarja z bankomatov v ZDA vedno zaračuna dodatno provizijo, zato je smiselno prinesti nekaj denarja v gotovini že iz Slovenije. Plačevanje s kreditno/debitno kartico je mogoče povsod in je zelo olajšano.

10. Other

Ali šteje rotacija kot opravljena praksa za predmet kirurgija in/ali interna medicina?

Po predhodnem dogovoru z nosilci kateder se to lahko uredi. Obvezno kontaktirajte nosilce dovolj hitro pred odhodom na rotacijo.

Če študent nima pogojev za opravljanje vaj v 6. letniku, se lahko rotacija šteje kot pripis k diplomi (0,5 točke za specializacijo na mesec).

Za priznavanje opravljenih vaj na MF UL iz:

    • interne medicine: opravljeni vsi izpiti, ki so pogoj za prijavo na vaje pred odhodom (priznani 4 tedni vaj, v LJ je  potrebno opraviti še 11 tednov)*
    • kirurgije: opravljeni vsi izpiti, ki so pogoj za prijavo na vaje pred odhodom, ter kirurški praktikum (v LJ je potrebno opraviti še ambulantni del vaj- 2tedna, ter skupne obveznosti. Ambulantni del lahko opravljate šele po opravljenem hospitalnem delu v Houstonu in ne prej. Skupne obveznosti pa potekajo na začetku vsakega sklopa vaj)**

*Za priznavanje vaj iz interne medicine potrebujete še evidenčni list, za katerega pred odhodom zaprosite na katedri. Izpolnjen list vam mora podpisati vaš mentor v Houstonu, ter ga nato po končani izmenjavi vrnite na katedro.

**Za priznavanje vaj iz kirurgije potrebujete evidenčni karton in list z opisanimi posegi in delom, ki ju prejmete na katedri. Oba dokumenta morata biti v orginalnih izvodih z žigi katedre, ter podpisana s strani mentorjev v Houstonu. Fotokopije niso veljavne. Liste prejmete na katedri, ko imate opravljene vse pogoje za vaje.

Katere dokumente potrebujem s strani izvajalcev programa?

Priporočamo, da približno teden pred odhodom domov prosite Evo Pongratz, da pripravi (a) priporočilno pismo nosilca programa in (b) potrdilo o opravljeni rotaciji z vsemi potrebnimi podatki.

So rotacije na drugih oddelkih tudi možne?

Žal zaenkrat ne. Namreč rotacijo na CV Surgery in Cardiology nam omogoča Dr. Gregoric in delamo direktno pod njegovim nadzorom. Priporočamo, da se rotacije udeležite, tudi če vam področje ni popolnoma pisano na kožo in v TMC nato poskusite sami navezati stike ali poiskati možnosti za delo na oddelkih, ki vas zanimajo.

Se naj prijavim na rotacijo?

Seveda!